картичка

История на картичките

Научете повече за историята на картичките

Изпращането на поздравителни картички до приятели и семейство е традиция, която датира от 200 години.

Но много преди тази традиция да стане популярна, древните китайци си разменяли послания с добри пожелания, за да отпразнуват новата година, а ранните египтяни предавали своите поздрави на папируси.

 

В началото на 14 век в Европа вече се разменяли ръчно правени хартиени картички. Рождествената картичка и картичката по случай празника Св. Валентин са били най-популярни по това време.

През 50те години на 18 век поздравителната картичка се превърнала от подарък, който е сравнително скъп, ръчно изработван и ръчно доставян, в популярно и достъпно средство на комуникация. И това става най-вече благодарение на развитието на печатането и механизацията, а също и на въвеждането на пощенската марка през 1840 година. До края на 18 век валентинките се правели изцяло от машини.

Първата рождествена картичка се появява през 1843 г. в Лондон. За неин създател се сочи кралският учен Джон Хорсли. Тя била размножена едва в 1000 екземпляра и струвала 1 шилинг. На нея било изобразено щастливо семейство, което празнува заедно на трапеза. Пожеланието било кратко и ясно: „Весела Коледа и Щастлива Нова година“. Подател на първата официална коледна картичка пък била английската кралица Виктория. Интересен е фактът, че Хорсли всъщност не искал да продължи да изпраща картички и през следващите години, но неговото хрумване толкова се харесало, че след 10 години пожелания в такъв вид се разпращали из цяла Англия.

Започвайки с размяна на картички за Нова Година, Св. Валентин, Великден, Хелоуийн, Денят на Благодарността, Рождество Христово и рождени дни, вече не остават поводи и празници, които нямат свои поздравителни картички.

И днес изпращането на картичка с послание е един прекрасен начин да покажеш отношение и любов към приятели, колеги и семейство, да направиш празниците по празнични и да кажеш на някого: „Мисля си за теб!“.

X