Техники за интересни снимки на обикновени предмети

    Как да заснемете интересни снимки ако всичко около вас ви се струва скучно и обикновено? С малко въображение и интересни подходи и техники за снимане дори най-обикновените неща от ежедневието могат да се превърнат във вдъхновяващи обекти за снимки.


1. Променете перспективата и ъгъла на снимане. Ще се изненадате колко интересни и нестандартни кадъра ще заснемете ако промените ъгъла за снимане на предметите. Тази техника е подходяща за снимане на неподвижни предмети, забележителности и сгради, портрети на хора и животни и т.н. Колкото по-смело експериментирате с промяната на перспективата и ъгъла на снимане, толкова по-абстрактни и въздействащи снимки ще уловите.

2. Нестандартна рамка и изрязване на кадъра – Композицията на всяка снимка е толкова важна, колкото и обекта на снимане. Именно избора на интересна композиция прави снимката по-интересна и въздействаща. Използвайте въображението си, за да промените стандартните правила за композиция. Например, уловете кадър, в който се вижда само част от обекта на снимане, за да възбудите любопитството на публиката и т.н.

3. Експериментирайте с дълбочина на рязкост – Нестандартна техника за заснемане на уникални и интересни снимки е използването на дълбочина на рязкост и селективен фокус, за да подчертаете различни елементи в композицията. При заснемане на кадри с тази техника не всички обекти са на фокус. Фокусната точка в снимката е ясно открояваща се от останалата композиция, което дава различни възможности на фотографа за създаване на по-въздействащи творби.

4. Уловете повтарящи се елементи. В ежедневието си често не обръщаме внимание върху формите и цветовете на предметите около нас. Търсите ли вдъхновение за въздействащи снимки? Открийте повтарящи се елементи и форми и ги уловете с фотоапарата. Използвайте различни перспективи, рамкиране на кадъра и техники за снимане отблизо, за да представите по-нестандартен поглед върху обектите, които ни заобикалят, като прозорци, части от сгради и стълбища, книги и много други.

5. Експериментирайте със светлината – светлината е сред най-важните елементи от фотографията. Заснемането на едни и същи кадри с различна светлина създава уникални изображения и дава възможност за подсилване на въздействието на снимката с подчертаване на различни елементи или част от обекти.

X