10 Стъпки за популярност във фотографията

     Фотографията е уникален начин за изразяване на емоции, вдъхновение, изкуство и красота. Кои са най-важните стъпки за постигане на успех във фотографията? Канадският фотограф Steve Simon обобщава основните си съвети в 10 стъпки, които ще помогнат на започващите фотографи за привличането на по-голяма популярност.


1. Страстта – опознайте и преотркийте страстта си чрез фотографията. Използвайте това, което ви вълнува като начална точка и тема за снимане докато откриете какво ви привлича във фотографията.

2. Създайте голям обем от работа (завършени проекти) – Колкото повече снимате, толкова по-добре ще усъвършенствате уменията си. И в допълнение ще имате късмет в „улавянето“ на невероятни кадри.

3. Тежката работа е добро нещо – Заснемането на лесни кадри никога не е толкова задоволяващо като улавянето на трудни кадри. Винаги изпробвайте различни ъгли и експозиции, за да разберете какво „работи“ най-добре.

4. Бъди ок да си сам – фотографията изисква добра концентрация и умствена изолация, която трудно се постига сред тълпи.

5. Снимането на хора става все по-лесно с практиката – това се отнася не само за портрети, но и за разбирането на портретирането на спонтанни, искрени моменти.

6. Опознайте светлината – това е основна стъпка. С времето ще започнете да преценяте без усилия разликата между ISO 100 и 200 без да се налага да поглеждате визьора.

7. Избирайте правилните снимки – когато редактирате снимките трябва да се абстрахирате от сегашните си емоции и да изберете снимките, които по най-добър начин пресъздават емоциите в момента на заснемане на кадъра.

8. Оценете своите силни и слаби страни. От време на време оценяйте прогреса си като фотограф, постиженията си и целите си.

9. Създайте план – Ако фотографията не е само хоби за вас, начертайте целите си според това, което ви вълнува. Интересувате ли се от комерсиална фотография? Модни портрети? Фотожурнализъм?

10. Представяне – покажете творбите си. Използвайте социалните медии и специализирани сайтове, като Instagram, Flickr, PictureSocial, за да покажете на света, че съществувате.
Всички тези съвети са само пример за стъпките, които могат за ви помогнат към усъвършенстване на уменията. Бъдете смели да експериментирате и не спирайте да изследвате нови техники и подходи в снимането.

X