3 Начина за открояване на обекта на снимката

     Как да заснемете силно въздействащи снимки? За да уловите уникални кадри и да ги пресъздадете в невероятни изображения и творби не е задължително да търсите специални предмети и обекти за снимане.
Вдъхновението се крие дори в обикновените неща от ежедневието ни.

Истинското предизвикателство пред фотографа е да заснеме снимки със силно въздействие дори в обикновени условия и среда. Съществуват много различни техники, с които ще ви помогнат да грабнете интереса на публиката с въздействащи изображения.
Една от най-предпочитаните техники сред начинаещите фотографи е „подчертаването“ на основните предмети/обекти в кадъра. За да се постигне този ефект не е нужно да работите с най-скъпите фотоапарати. Трябва ви апарат с ръчна бленда и настройки на скоростта на затвора и лещи с добро приближаване.
1. Използвайте малка дълбочина на рязкост при снимане, за да замъглите фона – най-лесният начин за открояване на обекта на снимане от фона е като изображението на предмета е ясно и остро, докато останалата част от снимката е извън фокус. Засилва се въздействието на основният обект и в допълнение се получава триизмерен ефект на цялата снимка. За тази техника е нужно да използвате големи лещи и широка бленда. Първо, фокусирайте върху обекта за снимане с най-голямото увеличение, за да намалите дълбочината на рязкост по естествен начин. След това настройте блендата на най-широките възможности. С това ще постигнете още по-голямо намаляване на дълбочината на рязкост. Колкото по-близо се намирате до обекта, толкова по-силно изразен ефект ще постигнете.

2. Снимайте ярко осветен предмет срещу тъмен фон – Един от най-лесните принципи на снимане, с които ще постигнете открояване на основният обект в кадъра е снимане на силно осветен предмет на сенчест фон.

3. Използвайте широкоъгълни лещи, за да подсилите перспективата – тази техника е обратна на първата. Широкоъгълните лещи правят всичко на снимката да изглежда по-малко. Предметите в дистанция се виждат още по-далечни. Ако застанете достатъчно близо до основния обект на снимката, ще постигнете желаният ефект – ще изглежда открояващ се на фона на далечните предмети от фона.

X