5 Често срещани грешки сред начинаещите фотографи

1. Отрязване на предмети и обекти в кадъра – много често в устрема да заснемем уникални снимки не забелязваме неволното „отрязване“ на обекти от фона на снимката, например крайници на хора, част от сграда и др.

Случва се както при снимане на хора, така и при заснемане на пейзажи, архитектурни забележителности и т.н. Най-лесният начин за избягване на тази грешка е да отделите момент преди да заснемете кадъра, в който да прецените кои обекти ще присъстват. Ако не можете да поберете всички обекти в снимката, променете ъгъла или перспективата или просто преценете кои предмети няма да участват в композицията.

2. Центриране на всичко в снимките – най-ясният пример, с който се илюстрира тази грешка е снимка, в която линията на хоризонта е в средата на изображението. По този начин снимката се „разрязва“ на половина и отклонява вниманието от основният обект в кадъра. Използвайте „правилото на 3х3“ за насока в рамкирането на кадъра – мислено разделете изображението на 9 квадрата, така че основните обекти да са разположени ве местата, в които линиите се пресичат.

3. Фона – една от най-разпространените грешки сред начинаещи фотографи е, че не обръщат достатъчно внимание върху фона на снимката. Всичко в кадъра има значение. Пренебрегването на фона може да доведе до разсейване на вниманието от централния обект с предмети от средата.

4. Убеждението, че скъпият фотоапарат е достатъчен за заснемане на страхотни снимки – за съжаление това е само заблуждение. Фотографията е много повече от снимане на кадри, дори и когато се използва висококачествена техника. Заснемането на невероятни снимки изисква познания за композиция и правилно използване на настройките и възможностите на фотоапарата. Много учене, практика и вдъхновение във фотографията ще ви помогнат да постигнете набелязаните цели в това изкуство.

5. Твърде голяма забързаност при снимане – важно е да давате достатъчно време на фотоапарата да фокусира. Ако бързате да натиснете копчето за затвора рискувате заснетото изображение да не бъде на фокус.

X